Настављено суђење за убиство заробљених војника ЈНА у Великом парку

Знам да се десило убиство војника у Великом парку, да су ту доведени и убијени – тако је почео свједочење бивши припадника Армије БиХ, а садашњи начелних крим службе у федералној управи полиције.
Од 2005. године Енес Зељковић радио је у Ођељењу за ратне злочине када је прикупљао информације о убиству 12 заробљених српских војника у Великом парку. Много тога данас се не сјећа, али стоји иза својих забиљешки које је потписивао прије једанаест година.

“Забиљешку јесам сачинио, потписао, стојим иза свега тога. – Јесте ли тад добили податке ко је убио та лица у Великом парку, чије име се помињало? – Неџада Херенде. – У ком контексту? – У контексту? – У контексту да је тај човјек побио те људе”.

Неџад Херенда припадао је војној формације “Шеве”. Оно што је занимљиво било данас да се име Неџада Херенде није налазило у забиљешкама федералне полиције које су, наводно радиле на расвјетљавању ратних злочина, а под ингеренцијом странаца. Одбрана инсистира на починиоцима, а не на онима који су за злочин знали и годинама ћутали.

“Виђели сте какав је одговор смјешан за једног полицајца, увјек се тражи извршилац ђела, а не они који ће прикривати, он је знао за Херенду, али не пише то у службеној забиљешци, вјероватно је то била забрана да се то ради, кад дођеш до Херенде значи смотај лијево или смотај десно, е тако је то било”, истакао је Фахрија Каркин, адвокат Драгана Викића.

У судници су данас биле и породице убијених војника. Осам породица из Источног Сарајева трага за костима најмилијих како би их достојно сахранили.

“Процес је доста спор, одуговлачи се, породице су незадовољне, још увијек тих тијела нема, ништа се не зна о њима, Суд доста ово одлаже”, истакла је Невена Шиљеговић, представник Организације породица погинулих, заробљених и несталих Источно Сарајево.

На данашњем великом претресу могло се чути да су припадници Цивилне заштите, односно Армије БиХ, били задужени за уклањање лешева из Великог парка и да су њихова тијела спалили на Дариву уз помоћ аутомобилских гума.

Породице убијених војника, ускоро би требале да се нађу у улози свједока, наставак суђења, Драгану Викићу и другима, наставиће се за три седмице.

Извор; АТВ Бања Лука

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *